Stress en burn-out
Misschien zag je het niet aankomen. Al langere tijd ga je onbewust over je grenzen heen, je energie raakt op en je gedachten, gevoelens en lichaam slaan op hol. Sommige klachten voelen onwerkelijk aan. Nooit eerder voelde je je zo uitgeput en gejaagd tegelijk. Je adem zit hoog, misschien voel je je zelfs paniekerig. Kom je moeilijk in slaap? Heb je vaak hoofd- en spierpijn? Je kunt je moeilijk concentreren en je geheugen is slechter dan voorheen. Zijn sommige signalen herkenbaar? Als deze langdurig aanhouden, dan spreekt men van een burnout. Het lichaam geeft aan dat ingrijpen nodig is!
Het grootste misverstand over zware stress en burnout is dat het helemaal tussen je oren zit. Dat het door anders te gaan denken kan worden opgelost en je daarna kunt doorgaan met wat je al deed. Het menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar. Onze huidige samenleving past niet meer bij hoe we natuurlijk zijn geëvolueerd. Langdurige stress heeft grote impact op ons zenuwstelsel en onze hormoonhuishouding en daarmee op bijna al onze lichaamsfuncties. We zijn gebouwd om met kortdurende stress om te gaan maar als dit lang aanhoudt, gaat het lichaam in verzet. Daarom is het zo belangrijk om burnout te voorkomen en van klachten te herstellen door met lichaam én geest aan de slag te gaan.
Als jij tegen een burnout aan zit of al ziek uitgevallen bent, dan is de kans groot dat jij iemand bent die zich sterk verantwoordelijk voelt voor meer dan je aankunt. Mogelijk heb je de drang controle over je leven te houden door hard te werken, heb je een sterk plichtsbesef en zet je je graag in voor andere mensen. Daarbij vergeet je ongemerkt jezelf. Een gebrek aan autonomie maakt je kwetsbaar. Als je ook een flink talent hebt, moeilijk nee kunt zeggen of steeds de lat hoog legt voor jezelf, dan hoeft er weinig te gebeuren om over een grens te gaan. Een gebeurtenis in je privéleven bijvoorbeeld kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen...
Inklappen